Lubos Husak
Posts: 2
Joined: Wed Jan 16, 2019 9:28 pm

Windows 10 IoT Core on Raspberry Pi 3 A+ does not boot?

Wed Jan 16, 2019 10:18 pm

Hello to everyone,

please have somebody experience with Windows 10 IoT Core on new model RPi 3A+ ?
I spend a lot of time with testing more versions of Windows and forums browsing to this issue, but without satisfaction. It seems, that Microsoft is not ready yet. What is mentioned is only Model 3B+ with Preview version, that is all ;)

What RPi 3A+ does with Windows 10 IoT Core:
-Start with rainbow screen, nothing else. RED led is on (power), GREEN led (SD card activity) is all time off.

I have tested this versions of Windows (loaded with IoT Core Dashboard):
-Windows Insider Preview 17744 (downloaded automatically with IoT Core Dashboard from internet)
-Windows10_InsiderPreview_IoTCore_RPi3B_en-us_17661 (FFU file)
-Windows10_IoTCore_RPi_ARM32_en-us_17763Oct (FFU file)
-17763.107.181026-1406.rs5_release_svc_prod2_amd64fre_IOTCORE_RPi (FFU file)

Next knowledge:
-SD card was 16 GB original NOOBS, Class 10. When I put in, Raspbian starts without problems. Than I deleted this card and use for Windows flash. Power supply original 5V 3,5A. Nothing connected to ports and USB, only HDMI monitor. We can exclude HW problems.
-I played with confix.txt in Windows boot directory, but without success. I changed parameters like kernel.. and .._freq, see attachements.
-But what is interesting, that system reads this confix.txt file, because it react e.g. on disable_splash parameter. When I set disable_splash=1, than it starts without rainbow screen, only black without HDMI signal.

I am very grateful for every info and experience...
Regards Lubos
Attachments
confix.txt.png
confix.txt.png (49.58 KiB) Viewed 451 times

User avatar
rpdom
Posts: 13404
Joined: Sun May 06, 2012 5:17 am
Location: Chelmsford, Essex, UK

Re: Windows 10 IoT Core on Raspberry Pi 3 A+ does not boot?

Thu Jan 17, 2019 2:16 am

I suspect the 3A+ is not yet supported by the Win10 IoT Core image. The splash screen is generated by the early bootloader files, which also read the config.txt. The rainbow screen is typical of running old code against a newer system on the Pi.

fruitoftheloom
Posts: 18559
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:40 pm

Re: Windows 10 IoT Core on Raspberry Pi 3 A+ does not boot?

Thu Jan 17, 2019 8:35 am

Lubos Husak wrote:
Wed Jan 16, 2019 10:18 pm
Hello to everyone,

please have somebody experience with Windows 10 IoT Core on new model RPi 3A+ ?
I spend a lot of time with testing more versions of Windows and forums browsing to this issue, but without satisfaction. It seems, that Microsoft is not ready yet. What is mentioned is only Model 3B+ with Preview version, that is all ;)

What RPi 3A+ does with Windows 10 IoT Core:
-Start with rainbow screen, nothing else. RED led is on (power), GREEN led (SD card activity) is all time off.

I have tested this versions of Windows (loaded with IoT Core Dashboard):
-Windows Insider Preview 17744 (downloaded automatically with IoT Core Dashboard from internet)
-Windows10_InsiderPreview_IoTCore_RPi3B_en-us_17661 (FFU file)
-Windows10_IoTCore_RPi_ARM32_en-us_17763Oct (FFU file)
-17763.107.181026-1406.rs5_release_svc_prod2_amd64fre_IOTCORE_RPi (FFU file)

Next knowledge:
-SD card was 16 GB original NOOBS, Class 10. When I put in, Raspbian starts without problems. Than I deleted this card and use for Windows flash. Power supply original 5V 3,5A. Nothing connected to ports and USB, only HDMI monitor. We can exclude HW problems.
-I played with confix.txt in Windows boot directory, but without success. I changed parameters like kernel.. and .._freq, see attachements.
-But what is interesting, that system reads this confix.txt file, because it react e.g. on disable_splash parameter. When I set disable_splash=1, than it starts without rainbow screen, only black without HDMI signal.

I am very grateful for every info and experience...
Regards Lubos

Ask Microsoft to support:

https://social.msdn.microsoft.com/Forum ... WindowsIoT
adieu

My other Computer is an Asus CS10 ChromeBit

Lubos Husak
Posts: 2
Joined: Wed Jan 16, 2019 9:28 pm

Re: Windows 10 IoT Core on Raspberry Pi 3 A+ does not boot?

Thu Jan 17, 2019 9:23 am

I add this same question on Microsoft developer forum and we will see:

https://social.msdn.microsoft.com/Forum ... 33d6c6b2bc

Return to “Windows 10 for IoT”