HelpNeeded
Posts: 6
Joined: Wed Aug 22, 2012 9:13 pm

Lots of trouble getting my Pi to work

Sat Sep 15, 2012 10:11 pm

Ok, first thing's first, I have a model B, Connected via a 1a, 5v microUSB adapter.
I have a USB keyboard and small USB mouse, neither register that they're receiving power (though the keyboard does not have any Caps lights etc)
When powering up using an iphone USB adapter, it continually reboots, showing some text and then the rainbow screen over and over.
When using the new one i purchased, it boots into berryboot but not Raspbmc. I cannot complete any kind of OS installation using berryboot however because the keyboard and mouse does not work, even when connected via a powered USB hub. Also, the keyboard states that it uses 75ma on the bottom of it.

Any suggestions? I'm hoping i just dont have a broken one because ive moved to mexico and the postage for replacing this one would make it cheaper just to import a new US one

gkmanning
Posts: 5
Joined: Sun Jun 17, 2012 10:23 am

Re: Lots of trouble getting my Pi to work

Sat Sep 15, 2012 10:31 pm

Sorry to hear of your problems. Only suggestion I can make is to try booting without a keyboard or mouse to reduce the load on the power supply if that is the issue. If it still doesn't boot then the power supply, memory card or Pi itself may be at fault. You would need to swap out the elements in turn to identify which it is. If it does boot, then just plug in the keyboard by itself. Again if this cause a reboot then the power supply or Pi is the cause. You only need to plug in the mouse once you start the graphically interface. The usb supports hot plug so the usb devices will be recognised once they are plugged in and don't need to be present while booting. Hope this helps. Good luck

HelpNeeded
Posts: 6
Joined: Wed Aug 22, 2012 9:13 pm

Re: Lots of trouble getting my Pi to work

Sat Sep 15, 2012 10:40 pm

Yeah, i've tried booting without either mouse or keyboard.
Neither work when plugging in after it boots.

Oh well, looks like power supply is my nemesis again. I just cant seem to find one that's good enough to work.

itimpi
Posts: 1090
Joined: Sun Sep 25, 2011 11:44 am
Location: Potters Bar, United Kingdom
Contact: Website

Re: Lots of trouble getting my Pi to work

Sun Sep 16, 2012 8:57 am

You mention using an iPhone power supply? They are known to work reliably (assuming it is not faulty) so it is possible you actually have a faulty Pi. It was not clear to me whether you get the rebooting behaviour without the keyboard/mos plugged in?

Steven Boelens
Posts: 55
Joined: Sat Sep 08, 2012 12:16 pm

Re: Lots of trouble getting my Pi to work

Sun Sep 16, 2012 9:13 am

Did you connect your keyboard and mouse directly to the Pi? If so, then try to connect them through a powered USB hub.

The USB ports on the Pi cannot supply a great deal of power. If you need to connect something that requires power from the USB port (in significant quantities) then use a powered USB hub to connect those.

USB cameras is an example of such a device. But perhaps your keyboard and mouse are a bit much for the Pi as well.

Hope this helps.

User avatar
johnbeetem
Posts: 945
Joined: Mon Oct 17, 2011 11:18 pm
Location: The Mountains
Contact: Website

Re: Lots of trouble getting my Pi to work

Sun Sep 16, 2012 2:02 pm

One possible source of power problems is an iffy Micro USB cable. Some have very thin conductors and the voltage drop across the cable causes RasPi's 5V0 to fall below 4.75V.

There are a lot of useful suggestions at the Troubleshooting Wiki http://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting# ... r_problems and its links.

HelpNeeded
Posts: 6
Joined: Wed Aug 22, 2012 9:13 pm

Re: Lots of trouble getting my Pi to work

Sun Sep 16, 2012 8:24 pm

Yeah, i suppose that might make sense.
I've ordered an adapter from the Element 14 mexican site, which should work, i presume.

We'll see in about 3 weeks!
Thanks for the help guys

Return to “Beginners”