mob-i-l
Posts: 267
Joined: Sat Dec 29, 2012 2:45 am
Location: Lund, Skåne/Scania, Sweden
Contact: Website Facebook Google+ Twitter YouTube

Aspect Mode/Ratio in OMXPlayer doesn't work for me

Sat Aug 03, 2019 11:40 am

Before when I used OMXPlayer the movie was automatically displayed in the correct aspect ratio, but as large as possible. Now it is stretched to fill the entire screen. In order to get it in the right aspect ratio I have to do computations, e.g.

Code: Select all

omxplayer --display 7 --win 0,152,1280,872 movie.mp4
I would like to not have to do computations to show a movie in the right aspect ratio automatically. Is this possible?

(I use Raspberry Pi 4 with most updated Raspbian Buster, and show movies on the second screen.)

I have tried different aspect mode settings, but that doesn't help:

Code: Select all

omxplayer --display 7 --aspect-mode letterbox movie.mp4

Code: Select all

omxplayer --display 7 --aspect-mode fill movie.mp4

Code: Select all

omxplayer --display 7 --aspect-mode stretch movie.mp4
Version of OMXPlayer:

Code: Select all

omxplayer - Commandline multimedia player for the Raspberry Pi
        Build date: Thu, 01 Aug 2019 12:50:43 +0000
        Version   : f543a0d [master]
        Repository: https://github.com/popcornmix/omxplayer.git
VLC doesn't work well with this movie.
Have Pi0&1A&1B&1B+&2B&3B&4B w/ Raspbian. Started w/ BASIC on ABC80&ZX81 then Forth, Z80… https://scratch.mit.edu/users/mobluse/ https://github.com/mobluse/ https://twitter.com/mobluse/ https://YouTube.com/MOBiL4u/

aBUGSworstnightmare
Posts: 1492
Joined: Tue Jun 30, 2015 1:35 pm

Re: Aspect Mode/Ratio in OMXPlayer doesn't work for me

Tue Aug 06, 2019 9:38 am

What is the resolution of your screen (connected to HDMI1)? why is window mode (--win) not working as expected (from your settings your display resolution is 1280x1024). What is the aspect ratio of your source file 84:3, 16:9 or ...)?

mob-i-l
Posts: 267
Joined: Sat Dec 29, 2012 2:45 am
Location: Lund, Skåne/Scania, Sweden
Contact: Website Facebook Google+ Twitter YouTube

Re: Aspect Mode/Ratio in OMXPlayer doesn't work for me

Fri Aug 09, 2019 9:33 pm

aBUGSworstnightmare wrote:
Tue Aug 06, 2019 9:38 am
What is the resolution of your screen (connected to HDMI1)? why is window mode (--win) not working as expected (from your settings your display resolution is 1280x1024). What is the aspect ratio of your source file 84:3, 16:9 or ...)?
Both screens have resolution 1280x1024. Aspect ratio of source file 16:9. --win is working as expected, but I didn't have to use it at all with an earlier version of OMXPlayer. I think OMXPlayer should work in the simple and good way it did before.
Have Pi0&1A&1B&1B+&2B&3B&4B w/ Raspbian. Started w/ BASIC on ABC80&ZX81 then Forth, Z80… https://scratch.mit.edu/users/mobluse/ https://github.com/mobluse/ https://twitter.com/mobluse/ https://YouTube.com/MOBiL4u/

edrozenberg
Posts: 1
Joined: Fri Sep 13, 2019 9:39 am

Re: Aspect Mode/Ratio in OMXPlayer doesn't work for me

Fri Sep 13, 2019 9:44 am

Same issue here with the official 7" touchscreen.

I would have to calculate a different set of "--win" size parameters manually for each video I play.

omxplayer does not apply the correct aspect ratio for any video I play. The screen is properly detected and there is no configuration issue I can find.

Already reported this issue on GitHub (url below) but did not receive any response or feedback. Maybe others who have this issue don't notice or care that their videos play with weird aspect ratios.

https://github.com/popcornmix/omxplayer/issues/706

Return to “Graphics, sound and multimedia”