0018
Posts: 1
Joined: Sun Jul 07, 2019 6:43 pm

RPi4 Buster no Sound on HDMI

Sun Jul 07, 2019 7:00 pm

Hi,

i have a problem with the sound over HDMI on my Rpi4 4GB with Buster. It is not possible to get sound over HDMI, 3,5mm² is fine.
I tried the advanced settings in the raspi -config to force the audio over HDMI, but nothing happend, also after a reboot.

Is there other options which i have to activate?

Thanks.

trejan
Posts: 578
Joined: Tue Jul 02, 2019 2:28 pm

Re: RPi4 Buster no Sound on HDMI

Sun Jul 07, 2019 8:17 pm

What does "sudo tvservice -a" say?

6by9
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 7304
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:27 am
Location: ZZ9 Plural Z Alpha, aka just outside Cambridge.

Re: RPi4 Buster no Sound on HDMI

Mon Jul 08, 2019 5:06 pm

Only one HDMI port is currently supported for audio at a time, and it is independent of the video.
Default is HDMI0, therefore if your monitor is connected to HDMI1 you will get no audio.

"hdmi_preferred=1" in /boot/config.txt to shift audio (and CEC) to HDMI1.
Software Engineer at Raspberry Pi Trading. Views expressed are still personal views.
I'm not interested in doing contracts for bespoke functionality - please don't ask.

Thom101
Posts: 4
Joined: Fri Jul 12, 2019 9:27 pm

Re: RPi4 Buster no Sound on HDMI

Fri Jul 12, 2019 9:38 pm

I have a new Pi 4 B 4gb I go the Raspian NOOBS 3.2.0 and the sound and HDMI0 stopped working for me (I will attempt to reinstall 3.1.1 unless my card was corrupted) but the issues seems similar to 0018's issue. But I didn't look in the configuration to see what was going on. My Pi 3 B+ is still working fine and the 4 seems like it was getting hot also. You have any of the other issues 0018?

zabadaba
Posts: 1
Joined: Sun Jul 14, 2019 10:23 am

Re: RPi4 Buster no Sound on HDMI

Sun Jul 14, 2019 10:25 am

THANK YOU! I tried everything I could find on this issue and this explanation fixed it.

snowballEarth
Posts: 8
Joined: Wed Feb 18, 2015 9:05 pm

Re: RPi4 Buster no Sound on HDMI

Fri Aug 23, 2019 7:14 pm

Raspbian buster and libreelec 9.1.002 didn't play well with my 8-year-old Logik branded tv.
The sound didn't come on through hdmi, but picture did (albeit at only 720p, when tv supports 1080p)

I looked at other threads and the following line brought back sound over hdmi:
add "hdmi_drive=2" to /boot/config.txt in raspbian.
the file is located in /flash/config.txt in libreelec.

bunklung
Posts: 82
Joined: Tue Jun 25, 2019 12:10 pm

Re: RPi4 Buster no Sound on HDMI

Tue Aug 27, 2019 10:56 am

6by9 wrote:
Mon Jul 08, 2019 5:06 pm
Only one HDMI port is currently supported for audio at a time, and it is independent of the video.
Default is HDMI0, therefore if your monitor is connected to HDMI1 you will get no audio.

"hdmi_preferred=1" in /boot/config.txt to shift audio (and CEC) to HDMI1.
This isn't documented and it didn't work for me :(

https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 8#p1526219
https://www.raspberrypi.org/documentati ... t/video.md

Return to “Troubleshooting”