Page 1 of 1

Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Wed Jul 15, 2015 4:11 am
by gtxlt0322
I bought my very first Raspberry Pi (model B) two days ago. I've been trying to get it to display on my Vizio SmartTV but no matter how much I edit the config.txt file or how many times I've tried different HDMI cables, I always get a No Signal message. I've connected my Raspberry Pi to my spare monitor and it works fine without a problem. Is there any way that I can configure my config.txt file to make it display on my TV? Any help will be greatly appreciated.
Here's what I currently have on my config.txt file:

Code: Select all

# For more options and information see 
# http://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt.md
# Some settings may impact device functionality. See link above for details

# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
#hdmi_safe=1

# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
disable_overscan=1

# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16

# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus
# overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720

# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
#hdmi_force_hotplug=1

# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
#hdmi_group=1
#hdmi_mode=1

# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2

# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
# no display
#config_hdmi_boost=4

# uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2

#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.
#arm_freq=800

Re: Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Wed Jul 15, 2015 5:16 pm
by sommersoft
My Vizio works fine. Only things I can think of (I'm RPi new too) is the following:

1. Make sure the TV is on before powering on the RPi. I've read this is how the RPi selects the video output (HDMI vs composite)

2. Remove the '#" from the following line in config.txt

Code: Select all

#hdmi_safe=1

Re: Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Wed Jul 15, 2015 6:57 pm
by gtxlt0322
sommersoft wrote:My Vizio works fine. Only things I can think of (I'm RPi new too) is the following:

1. Make sure the TV is on before powering on the RPi. I've read this is how the RPi selects the video output (HDMI vs composite)

2. Remove the '#" from the following line in config.txt

Code: Select all

#hdmi_safe=1
I've uncommented hdmi_safe=1, but it did the following:

Code: Select all

# For more options and information see 
# http://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt.md

#Some settings may impact device functionality. See link above for details

# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
hdmi_safe=1


# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible

# and your display can output without overscan
disable_overscan=1


# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console

# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16

#overscan_right=16

#overscan_top=16

#overscan_bottom=16


# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus

# overscan.

#framebuffer_width=1280

#framebuffer_height=720


# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
#hdmi_force_hotplug=1


# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=1

hdmi_mode=31


# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in

# DMT (computer monitor) modes

#hdmi_drive=2


# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or

# no display

#config_hdmi_boost=4


# uncomment for composite PAL

#sdtv_mode=2


#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.

#arm_freq=800
It uncommented hdmi_group=1 and changed hdmi_mode to 31
I bought an A/V Output cable for the my HD TV, hopefully it'll work. It should be able to reach up to 1080i?
http://www.amazon.com/Zune-Output-Cable ... al_qh_dp_t

Re: Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Wed Jul 15, 2015 8:51 pm
by sommersoft
Composite video won't reach 1080. If you're NTSC, 720x486 max; PAL is 720x576 max.

Have you run

Code: Select all

sudo apt-get update
or

Code: Select all

sudo apt-get upgrade
Could be a firmware problem...

Re: Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Wed Jul 15, 2015 9:19 pm
by rpdom
gtxlt0322 wrote:I've uncommented hdmi_safe=1, but it did the following:

It uncommented hdmi_group=1 and changed hdmi_mode to 31
It can't do that. The file doesn't get edited on its own. It gets read by the bootloader and that's it. The only thing other than the user that can change that file is raspi-config, and that has to be run manually.

Re: Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Thu Jul 16, 2015 9:54 am
by DougieLawson
sommersoft wrote:Composite video won't reach 1080. If you're NTSC, 720x486 max; PAL is 720x576 max.

Have you run

Code: Select all

sudo rpi-update
? Could be a firmware problem...
Please don't suggest that. The average user should NEVER run rpi-update there's too much risk that they'll end up with an SDCard that won't boot. rpi-update gets you to the leading edge of firmware and kernel and that can include things that aren't fully tested. Anyone who's going to run rpi-update needs to completely understand what it's doing and how to reverse the changes. It's also a tool that's used by the RPF folks to deliver testing versions when they're working on resolving a unique problem (often based on a forum thread), you don't want to go there.

For the average user the kernel and firmware that are delivered with apt-get are good enough and current enough to support all RPi boards (A/B/B+/A+/2B & CM).

Re: Vizio TV is not detecting my Raspberry Pi

Posted: Thu Jul 16, 2015 2:16 pm
by sommersoft
DougieLawson wrote:
sommersoft wrote:Composite video won't reach 1080. If you're NTSC, 720x486 max; PAL is 720x576 max.

Have you run

Code: Select all

sudo rpi-update
? Could be a firmware problem...
Please don't suggest that. The average user should NEVER run rpi-update there's too much risk that they'll end up with an SDCard that won't boot. rpi-update gets you to the leading edge of firmware and kernel and that can include things that aren't fully tested. Anyone who's going to run rpi-update needs to completely understand what it's doing and how to reverse the changes. It's also a tool that's used by the RPF folks to deliver testing versions when they're working on resolving a unique problem (often based on a forum thread), you don't want to go there.

For the average user the kernel and firmware that are delivered with apt-get are good enough and current enough to support all RPi boards (A/B/B+/A+/2B & CM).
Thanks Dougie. I didn't realize that. I edited my original post in case someone stumbles upon it without reading past the post.