Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

New USB hub not working

Fri Apr 10, 2015 5:26 pm

I just got a new usb hub, I tested it on my windows 7 laptop and it worked but now I've come to use it on the raspberry pi its not working. I put a usb key in the first usb slot on my raspberry pi b and on the second I put my usb hub in the hub I put my keyboard and mouse I turn on my raspberry pi and my mouse lights up(it lights up when it has power) then almost emediatly error messages come up, I ignore them and the log in page comes up I start typing and nothing happens. Later I get on to the destop by putting the keyboard straight in the pi but even thought my mouse has got power I doesn't work. I go to the internet and it says to update the pi it did without using the hub and retried, this time no error messages but I try to type in username and still nothing.
Please help I have looked on the web but found nothing
Thanks to everyone that helps

User avatar
kusti8
Posts: 3439
Joined: Sat Dec 21, 2013 5:29 pm
Location: USA

Re: New USB hub not working

Fri Apr 10, 2015 7:44 pm

What error messages? Where? What does lsusb output when you put it in lxterminal?
There are 10 types of people: those who understand binary and those who don't.

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Sat Apr 11, 2015 6:09 am

The error message s appear on the loading screen with all the code. I can't remember what errors they were, at the end if them there was a number in brackets there was only ever one of two numbers.
Thanks to everyone that helps

RobHenry
Posts: 452
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:04 pm
Location: UK

Re: New USB hub not working

Sat Apr 11, 2015 7:46 am

Is the cable between the pi and hub of high quality? Try an alternative if you've got one. Does the hub have its own power supply? If not then there may be too much load on it, particularly if the power supply or cable to the pi is borderline.

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Sat Apr 11, 2015 7:51 am

I'm not sure if it's high quality it come with no instructions. It doesn't have it's own power supply, there is a hole that could be it but no cable I have fits(and I have a lot!)
sorry I don't have an alternative to test I can get one if you suggest a good one but I'd prefer not to
Thanks to everyone that helps

obcd
Posts: 917
Joined: Sun Jul 29, 2012 9:06 pm

Re: New USB hub not working

Sat Apr 11, 2015 12:17 pm

Does it work when the usb key is not connected to the Pi? (Maybe you need it for it's root fs?)
Usb memory keys can be power hungry.
The Pi usb can have problems when the supply voltage is below 4.85V.
Some 7 port hubs are designed as a cascade of 2 four port hub chips. The second chip is connected
to a port of the first hub chip. This can cause problems as it means that a device connected to a port of that chip has to pass 3 hub's before it reaches the pi cpu.
Normally, keyboards and mice are not very power hungry unless you have one of those christmas tree lighting up keyboards.
The Pi B+ and Pi 2 are having 4 usb ports. You might be able to use such without an external hub.

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Tue Apr 14, 2015 7:12 am

Does it work when the usb key is not connected to the Pi? (Maybe you need it for it's root fs?)No it doesn't
Usb memory keys can be power hungry.
The Pi usb can have problems when the supply voltage is below 4.85V.
Some 7 port hubs are designed as a cascade of 2 four port hub chips.

I got a powered one two and that doesn't work either :(
Thanks to everyone that helps

User avatar
RaTTuS
Posts: 10458
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:12 am
Location: North West UK

Re: New USB hub not working

Tue Apr 14, 2015 7:46 am

post a link to the hub you have
also
without the hub but with it plugged into the router
do a
sudo apt-get update && sudo apt-get install pastebinit
then
lsusb -v | pastebinit
post the linkj
add the hub and
lsusb -v | pastebinit
then also
dmsge | pastbeinit
it may give us some clues

or try adding
max_usb_current=1
to the /boot/config.txt
How To ask Questions :- http://www.catb.org/esr/faqs/smart-questions.html
WARNING - some parts of this post may be erroneous YMMV

1QC43qbL5FySu2Pi51vGqKqxy3UiJgukSX
Covfefe

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Tue Apr 14, 2015 7:48 am

Ok I'll do so soon and post my findings
Thanks to everyone that helps

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Tue Apr 14, 2015 4:43 pm

Tried the command 'lsusb -v | pastebinit' it says command not found
Thanks to everyone that helps

User avatar
kusti8
Posts: 3439
Joined: Sat Dec 21, 2013 5:29 pm
Location: USA

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 1:10 am

Did you install pastebinit?
There are 10 types of people: those who understand binary and those who don't.

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 5:47 am

Yes
Thanks to everyone that helps

User avatar
rpdom
Posts: 15199
Joined: Sun May 06, 2012 5:17 am
Location: Chelmsford, Essex, UK

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 6:40 am

Please post the actual error message, not just part of it. You missed out the important bit at the beginning that shows which command was not found (pastebinit or lsusb).
Does "lsusb" work on its own? (That's LSUSB in lower case letters)

Are you running a standard Raspbian installation or is it one of the other set ups?

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 7:02 am

Thank you, it was the lsusb bit that whent wrong I thought it was an I not L
Thanks to everyone that helps

User avatar
RaTTuS
Posts: 10458
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:12 am
Location: North West UK

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 7:26 am

and what does it say



/me sighs
How To ask Questions :- http://www.catb.org/esr/faqs/smart-questions.html
WARNING - some parts of this post may be erroneous YMMV

1QC43qbL5FySu2Pi51vGqKqxy3UiJgukSX
Covfefe

Barney_Bear2002
Posts: 16
Joined: Fri Apr 10, 2015 4:33 pm

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 12:12 pm

Don't think it worked. See the results(its a picture, too big to upload): https://db.tt/YYhsIM5N
Thanks to everyone that helps

User avatar
DougieLawson
Posts: 36124
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: New USB hub not working

Wed Apr 15, 2015 12:19 pm

pastebinit needs an active internet connection to work.
Note: Having anything humorous in your signature is completely banned on this forum. Wear a tin-foil hat and you'll get a ban.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

This is a doctor free zone.

Return to “Troubleshooting”