Page 1 of 1

Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 8:00 am
by freeman
This is polish language section.
To jest forum w jezyku polskim.

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 8:35 am
by freeman
Witam, pierwszy wpis w języku polskim.

Mam problem z zasilaniem dysku USB. Podłączyłem do Raspberry Pi dysk Samsung 300GB. Okazało się, że nawet się nie rozpędził. Nie był widoczny przez RPi.
Kupiłem w sklepie HUB USB z zasilaczem. Podłączyłem zasilacz do sieci, do HUBa dysk USB i także się nawet nie rozpędził. Więc nie było sensu go podłączać.
Przeczytałęm na obudowie zaislacza, że ma 500mA. A dysk mój ma 800mA pobór mocy. Wieć kupiłem kolejny zasilacz który ma 2000mA i podłączyłem do HUBa oraz dysk USB (bez Rpi). I dysk ruszył. Już się ucieszyłem.

Podłączyłem wszystko razem do Rpi, i wszystko zaczeło wariować, na ekranie pojawiały jakies komunikaty błedu kernela.Dlaczego?

No to wyjąłem wtyczke zasilająca RPi, ale całość dalej działało?!?!
Widze konfiguracje tak. Raspery PI, podpiety HUB i dysk USB i Zasilacz. Wiec widać że raspery się zaila przez zasilacz od HUBa. Ale błedów nie ma, ale nie widać dysku i nie można się zalogować.

Próbowałem kilka razy resetować RPi aż się zawiesiło i spaliło. Odłączyłem wszystko i dałem sobie spokój. RPi nie włączał się.

Po jakiś 30 minutach Podłączyłem RPi do prądu bez niczego i zaczęło działać tylko z karta SD. Teraz już nie prubuje drugo raz podłączać tego dyku.
Co robić?

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 12:21 pm
by 0xFF
Kiepski HUB. Niestety to częsta przypadłość - hub daje napięcie na wtyk USB, który włączasz do RPi.
Dlatego działało wszystko po odłączeniu zasilacza.

Masz starszą wersję RPi z bezpiecznikami na zasilaniu USB ?

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 12:40 pm
by freeman
Raspi kupilem we wrześniu, ale chyba widziałem na płycie głownej rok 2012 produkcji. Kupiłem Raspi przez http://www.raspishop.pl. Możliwe że maja stare wersje. A ta nowa wersja od jakiej daty jest? Co ma nowego?

Co do HUBa to był tani, około 30zł w sklepie fizycznym. Tutaj jego zdjęcie, na moim serwerze chodzącym na Raspi (http://freeman.myftp.org/?p=84)

Sam dołożyłem zasilacz do niego, bo miał 500mA oryginalnie.

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 12:47 pm
by 0xFF
Nowe RPi ma 512MB RAM i nie ma bezpieczników (polifuse) na zasilaniu USB.

Może te bezpieczniki zadziałały jak całe zasilanie szło od huba.

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 12:51 pm
by freeman
Moje Raspi ma 512 MB. Revision B.

Masz racje. Jaki HUB polecisz?

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 1:12 pm
by 0xFF
Ja nie mam huba. Dysk podłączony mam przez przejściówkę SATA-USB.
Dysk 500MB 2.5" , więc nie ma wielkiego poboru prądu.

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 1:16 pm
by freeman
Na jakim zasilaczu pracuje ci Raspi, ile mA? Może i ja tak zrobie jak ty, tylko zwieksze zasilacz Raspiego?

Co postawiłes sobie na Raspim?

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 1:35 pm
by 0xFF
Zasilacz mam jakiś z demontażu, bez oznaczeń. Myślę, że wydajność 2A do pracy z dyskiem to minimum.

Re: Polski

Posted: Wed Sep 18, 2013 5:42 pm
by freeman
Podłączyłem zasilacz 2A, 5V do Raspi. Potem podłączyłem dysk twardy 800mA i niestety nie działał. Nie chciał się rozpędzić.

Re: Polski

Posted: Thu Sep 19, 2013 8:16 am
by mahjongg
Rewizja 2 PIs nie mają polyfuses wyjście USB, ale polyfuse 1.1Ampere przy wejściu.PI sam używa do około 750mA, więc nie ma się jednak do 350mA do pozostałych kwestii, takich jak wyjście HDMI oraz dwa urządzenia USB.

Jeśli nie karmić PI poprzez port microUSB nie użyć 1.5AMP polyfuse, dane osobowe są zabezpieczone przed zwarciem i wysokich (powyżej 6 V) napięć.

[Tłumaczenie z Holandii w języku polskim z Google Translate]

Re: Polski

Posted: Mon Dec 22, 2014 11:29 pm
by youuw
Witam.

Nie wiem, czy ktokolwiek odpisze mi w tej sprawie, lecz spróbuję. Mój problem jest związany z LIRC dla Raspberry Pi B+ i odbiornikiem podczerwieni IR typu TSOP4838. Mianowicie. Wszystko skonfigurowałem poprawnie, lecz podczas próby utworzenia pliku lircd.conf dla mojego pilota następuje problem. Uruchamiam irrecord z odpowiednimi parametrami. Klikam poszczególne klawisze. Gdy skończę nie klikam nic i czekam 10 sekund, po czym wyświetla się informacja o niepowodzeniu:

Code: Select all

irrecord: no data for 10 secs, aborting
irrecord: gap not found, can't continue
Co mam zrobić w takim przypadku?

Pozdrawiam.

Re: Polski

Posted: Tue Dec 23, 2014 2:36 pm
by freeman
Opisz dokladniej wszystko, bo z tego trudno zgadnac.

Re: Polski

Posted: Tue Dec 30, 2014 3:44 pm
by slawekw79
Witam wszystkich
Przymierzam się do uruchomienia mojego pierwszego projektu, ale najpierw muszę nabyć RPi. Do mojego projektu w zupełności wystarczy mi RPi wersja A+ i mam pytanie ponieważ A+ nie ma portu lan czy mogę włożyć kartę SD z Raspianem do mojego PCta zbootować i tam programować i aktualizować a potem przełożyć do RPi i uruchomić?

Re: Polski

Posted: Tue Dec 30, 2014 5:47 pm
by freeman
Nie mozna tego robic na PC.
Musisz skonfigurowac sobie siec na RPI i robic to na nim.

Re: Polski

Posted: Tue Dec 30, 2014 5:52 pm
by freeman
Najwygodniej jest to zrobic na dystrybucji Raspian (Debian inaczej).

Uruchom przez sudo lub jako root

raspi-config
potem warto zrobic
apt-get update
apt-get upgrade
a potem updejtowac firmware i kernel
rpi-update

Karty sieciowe wyswietlasz przez ipconfig

Re: Polski

Posted: Wed Dec 31, 2014 1:29 pm
by slawekw79
Dziękuję za odpowiedź
Tak też myślałem, czyli zostaje mi kupić wersję B+

Re: Polski

Posted: Wed Dec 31, 2014 9:12 pm
by freeman
Mozesz kupic karte WIFI na USB za 30zl.

Re: Polski

Posted: Tue Mar 27, 2018 7:08 am
by kukawka
Witam serdecznie
Czy ktoś próbował wysyłać strumień wideo za pomocą gstreamer przez pythona.

Znalazłem przykładowy kod, który zamieszczam poniżej, ale mi nie działa.
Czy ktoś zna rozwiązanie abym mógł wykorzystać protokół RTSP na raspberry pi i do komputera.
Udało mi się przesłać za pomocą videotestsrc sprawdzający strumień i to działa, ale nie chce kiedy używam rpicamsrc

Dzięki z góry za jakąkolwiek sugestie


#!/usr/bin/env python

import gi
gi.require_version('Gst', '1.0')
gi.require_version('GstRtspServer', '1.0')
from gi.repository import Gst, GObject, GstRtspServer

GObject.threads_init()
Gst.init(None)

class RTSP_Server:
def __init__(self):
self.server = GstRtspServer.RTSPServer.new()
self.address = '192.168.1.13' #Pi local IP
self.port = '8554'
self.launch_description = '( rpicamsrc name=src bitrate=0 quantisation-parameter=24 intra-refresh-type=cyclic metering-mode=matrix annotation-mode=12 preview=false ! video/x-h264,profile=baseline,width=640,height=480,framerate=30/1 ! h264parse ! rtph264pay pt=96 name=pay0 )'

self.server.set_address(self.address)
self.server.set_service(self.port)
self.server.connect("client-connected", self.client_connected)
self.factory = GstRtspServer.RTSPMediaFactory.new()
self.factory.set_launch(self.launch_description)
self.factory.set_shared(True)
#self.factory.set_transport_mode(GstRtspServer.RTSPTransportMode.PLAY)
self.mount_points = self.server.get_mount_points()
self.mount_points.add_factory('/test', self.factory)

self.server.attach(None)
print('Stream ready')
GObject.MainLoop().run()

def client_connected(self, arg1, arg2):
print('Client connected')

server = RTSP_Server()

Re: Polski

Posted: Sat Mar 31, 2018 4:54 pm
by DDDOMIK
Witam
Dziś udało mi się rozkminić config.txt w raspbianie i retropie.
Chodzi mi o wyświetlacz 5" 800x480 od firmy waveshare. Gdyby ktoś z was potrzebował gotowego config.txt może go zamienić za mój.

Code: Select all

# For more options and information see
# http://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt.md
# Some settings may impact device functionality. See link above for details

# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
#hdmi_safe=1

# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
#disable_overscan=1

# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16

# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus
# overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720

# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
hdmi_force_hotplug=1

# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=2
hdmi_mode=87

# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=1

# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
# no display
#config_hdmi_boost=4

# uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2

#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.
#arm_freq=800

# Uncomment some or all of these to enable the optional hardware interfaces
dtparam=i2c_arm=on
#dtparam=i2s=on
dtparam=spi=on
enable_uart=1
# Uncomment this to enable the lirc-rpi module
#dtoverlay=lirc-rpi

# Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README

# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
hdmi_group=2
hdmi_mode=87
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 800 480 60 6 0 0 0
dtoverlay=ads7846,cs=1,penirq=25,penirq_pull=2,speed=50000,keep_vref_on=0,swapxy=0,pmax=255,xohms=150,xmin=200,xmax=3900,ymin=200,ymax=3900
hdmi_drive=1
Pozdrawiam