Go to advanced search

by Canedje
Wed Nov 23, 2016 8:10 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: how to delete user PI [solved]
Replies: 4
Views: 17557

Re: how to delet pi user

Thanks .
It looks like the problem.
The boot was set to automatic login as pi user at desktop

Strange because the pi user doesnt exist anymore. It still logs in as pi???
by Canedje
Wed Nov 23, 2016 7:29 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: how to delete user PI [solved]
Replies: 4
Views: 17557

how to delete user PI [solved]

I do try to delete user pi by: sudo userdel pi -r But every time there is a process running like: userdel: user pi is currently used by process 2223 if I look with ps -aux I do find: pi 2311 0.0 0.3 5120 3272 ? Ss 20:26 0:00 /lib/systemd/systemd --user pi 2317 0.0 0.1 24448 1400 ? S 20:26 0:00 (sd-p...
by Canedje
Wed Nov 23, 2016 1:59 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: NXDOMAIN error by Gmail
Replies: 4
Views: 2281

NXDOMAIN error by Gmail

I installed gmail on my RPI. After that I do receive every week a error mail named and giving: Delivery to the following recipient failed permanently: postmaster@raspberrypi-1 Technical details of permanent failure: DNS Error: 124760406 DNS type 'mx' lookup of raspberrypi-1 responded with code NXDOM...
by Canedje
Sat Nov 19, 2016 11:51 am
Forum: Troubleshooting
Topic: How to create /etc/exports for NFSv4?
Replies: 4
Views: 792

Re: How to create /etc/exports for NFSv4?

Thats one off the problems. There are not realy error files for mounting. if I try to mount: sudo mount -v -t nfs 192.168.2.202:/home/ewh /mnt/PI mount.nfs: timeout set for Sat Nov 19 12:49:29 2016 mount.nfs: trying text-based options 'vers=4,addr=192.168.2.202,clientaddr=192.168.2.185' mount.nfs: m...
by Canedje
Sat Nov 19, 2016 10:45 am
Forum: Troubleshooting
Topic: How to create /etc/exports for NFSv4?
Replies: 4
Views: 792

Re: How to create /etc/exports for NFSv4?

Yes. But not working I do have allready several days trouble mounting
Sometimes it works. Most off the times not
I re-installed severall times everything. Sometimes it works then, sometimes not.
If it works it is until a updat/upgrade

It makes me crazy
by Canedje
Sat Nov 19, 2016 10:16 am
Forum: Troubleshooting
Topic: How to create /etc/exports for NFSv4?
Replies: 4
Views: 792

How to create /etc/exports for NFSv4?

I don't understand how to configure for the new NFSv4? In the exportsfile there is an example: # Example for NFSv4: # /srv/nfs4 gss/krb5i(rw,sync,fsid=0,crossmnt,no_subtree_check) # /srv/nfs4/homes gss/krb5i(rw,sync,no_subtree_check) # My old exports did looks like: /home/ewh 192.168.2.0/24 (rw) Ple...
by Canedje
Thu Nov 17, 2016 7:02 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: mount 2 RPI not working anymore(Solved?)
Replies: 2
Views: 589

Re: mount 2 RPI not working anymore

It looks like it is solved.
I reinstalled the nfs-kernel server on both RPI's:

Code: Select all

sudo apt-get install nfs-kernel-server
After that it is running again on both machines
by Canedje
Thu Nov 17, 2016 5:24 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: mount 2 RPI not working anymore(Solved?)
Replies: 2
Views: 589

Re: mount 2 RPI not working anymore

Now even none is mounting anymore. I tried everything, but nothing helped. doing manual mount gives: sudo mount -v -t nfs 192.168.2.202:/home/ewh /mnt/PI mount.nfs: timeout set for Thu Nov 17 19:12:47 2016 mount.nfs: trying text-based options 'vers=4,addr=192.168.2.202,clientaddr=192.168.2.185' moun...
by Canedje
Thu Nov 17, 2016 10:34 am
Forum: Troubleshooting
Topic: mount 2 RPI not working anymore(Solved?)
Replies: 2
Views: 589

mount 2 RPI not working anymore(Solved?)

I'll try to mount to RPI's one direction is working. The other way not. Both RPI are the same way configured for mounting (Except the IP adresses offcourse) It worked in the past. But now one is not mounting. I checked the rpcbind. It started and its running on both machines.: ewh@raspberrypi-1 ~ $ ...
by Canedje
Wed Nov 16, 2016 8:22 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

Re: mounting problem 2 RPI's

I thought I tackled the problem. But still the old raspberry is not binding the CIFs. (It did for a while!) I checked the rpcbind. It was not started after reboot. I started it and now its running on both machines.: ewh@raspberrypi-1 ~ $ sudo systemctl status rpcbind ● rpcbind.service - LSB: RPC por...
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 9:53 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: sambo not starting after upgrade to jessie
Replies: 6
Views: 1701

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

thanks again
It works
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 8:56 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: sambo not starting after upgrade to jessie
Replies: 6
Views: 1701

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

it is guest with a GEE.
That is not oke?
I changed it in a q Quee

After deblocking these two lines an try to start Samba it starts
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 8:53 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: sambo not starting after upgrade to jessie
Replies: 6
Views: 1701

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

This gives: sudo testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf WARNING: Ignoring invalid value 'ewh' for parameter 'map to guest' Error loading services. after blocking this 2 rules # security = user # map to guest = ewh and running sudo testparm again gives: Load smb config files from /et...
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 8:41 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: how to install rrdtool for python3?
Replies: 4
Views: 4871

Re: how to install rrdtool for python3?

I did find a workaround by adding this code in my python code:

Code: Select all

import pymysql as mdb
mdb.install_as_MySQLdb()
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 8:37 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: sambo not starting after upgrade to jessie
Replies: 6
Views: 1701

sambo not starting after upgrade to jessie

I upgraded an older Wheezy raspberry pi to jessie. I succeeded except getting Samba running again. after command : sudo /etc/init.d/samba start I get the error: [....] Starting nmbd (via systemctl): nmbd.serviceJob for nmbd.service failed. See 'systemctl status nmbd.service' and 'journalctl -xn' for...
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 7:55 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: how to install rrdtool for python3?
Replies: 4
Views: 4871

Re: how to install rrdtool for python3?

Indeed.
A littlebit disapointing.
I needed also a workaround for mysql
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 6:09 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: how to install rrdtool for python3?
Replies: 4
Views: 4871

how to install rrdtool for python3?

Does anybody know how to install rrdtool for python3? If I try to run a program in python3 I do get an import error for rrdtool: ImportError: No module named 'rrdtool' If I do run the same programm in python2 , no problem. sudo apt-get install rrdtool Is installing rrdtool for python2 I checked the ...
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 2:30 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

Re: mounting problem 2 RPI's

I did a upgrade mentioned here:
https://www.raspberrypi.org/magpi/fix-d ... pberry-pi/

Ik took some hours and apache didn't start first.
But now I'm up and running again.

Thanks again for the advise
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 10:58 am
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

Re: mounting problem 2 RPI's

Thanks again.
Is there a method to convert? Or do you realy need to start from scratch again?
Because it is running a lot of daily used programming for controlling my heating for example
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 10:42 am
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

Re: mounting problem 2 RPI's

Thanks.
In my new raspberry pi3b the command is running
at my old RPI 3 the systemctl command is unknown.
Is this a new jessie command?
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 10:10 am
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

Re: mounting problem 2 RPI's

I didn't do that myself.
How to test or to get it running?
by Canedje
Sat Nov 12, 2016 9:28 am
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

Re: mounting problem 2 RPI's

I changed the /etc/eports file from: /home/ewh 192.168.2.185(rw) 192.168.2.186(rw) 192.168.2.200(rw) 192.168.2.201(rw) to /home/ewh 192.168.2.185(rw) #192.168.2.186(rw) 192.168.2.200(rw) 192.168.2.201(rw) Now it works fine. Strange. It worked before with multiple IP's in one line. Is it not allowed ...
by Canedje
Fri Nov 11, 2016 9:27 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: unable to boot rp3
Replies: 4
Views: 695

Re: unable to boot rp3

The new RPI3b needs the latest version of NOOB.
You cannot use an old RPI SD card
So the best is to start from scratch again (I did :? )
by Canedje
Fri Nov 11, 2016 9:13 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: mounting problem 2 RPI's (again)
Replies: 10
Views: 1408

mounting problem 2 RPI's (again)

I do try to mount two RPI's to each other using the commandline in /etc/fstab: 192.168.2.202:/home/ewh /mnt/PI nfs rw 0 0 This worked fine in the past. But suddenly one of the RPI's is not mounting any more. (The other one still mounting well) I tried restart both RPI's in different order several ti...
by Canedje
Mon Nov 07, 2016 8:48 am
Forum: Troubleshooting
Topic: how automatic desktop login at startup
Replies: 2
Views: 909

Re: how automatic desktop login at startup

Thanks very much

Go to advanced search